Rüya Nedir? Rüya Çeşitleri, Türleri ve Anlamları

Esirgeyen, bağışlayan Allah (c.c.) adıyla… Hamd ü senâ, şahlar şâhı, azamet ve kerem sahibi, yüceler yücesi Allah’a mahsustur. Her şeyi tedbir edip düşünen, varlığının evveli ve sonu olmayan, her şeyi yoktan var eden, varı yok eden, her canlının ihtiyacını gören O’dur. Allah’ın rahmeti, bereketi, Rasûlü Muhammed Mustafâ (s.a.v.)’in üzerine olsun. Kendisine güvenilenlerin öncüsü ve peygamberlerin en büyüğü O’dur. O’nun her hususta pırıl pırıl ve tertemiz olan Ehl-i Beyt’ine, ailesinin diğer fertlerine ve bütün sahabelerine de salât ve selâm olsun. Bu eser, Muhyiddin Arabi, İbn Şîrîn, Nablûsî ve Kirmânî gibi bu konunun uzmanı tabircilerin orijinal eserlerinden seçilmiş, ayrıca Osmanlıca kaynaklardan da faydalanılarak tertip ve tanzim olunmuştur.

Rüya Nedir? Rüya Türleri Çeşitleri Önemlileri

Görülen rüyalar temelde üç kısma ayrılmaktadırlar.

1. Tebşir (müjde) rüyaları,

2. Tahrir (Bilgilendirme) rüyaları,

3. İlham rüyaları.

1- TEBŞİR (MÜJDE) RÜYALARI

Yüce Allah (c.c.), rüyaları kuluna göstermek için özel bir melek yaratmıştır. Bu melek, “Levh-i Mahfuz” da bulunur. Bu meleğin adına “Rüya Meleği” denir. Bu melek. Yüce Allah’ın emir ve izni doğrultusunda, dünya ve ahiretle ilgili müjdeli haberleri, rüya olarak ilgili kişilere ulaştırır. Bu müjdeli rüyalar kendisine ulaştırılan kimsenin Yüce Allah’a bol bol hamd ve senâ etmesi gerekir. Mümkün olduğunca fakir ve yoksullara sadaka vermesi de yerinde bir hareket olur. Kişi böyle yaptığı takdirde kabuslu rüya görme sıkıntısından da kurtulur.

Nitekim Yüce Allah şöyle buyuruyor:

“Şükrederseniz and olsun ki, size karşılığını artıracağım. Nankörlük ederseniz bilin ki azâbım çok çetindir…”

2- TAHRÎR (BİLGİLENDİRME) RÜYALARI

Bir kişi sürekli olarak hata etmekte olup, ibadet ve tâatlardan da uzak kalırsa, Yüce Allah, rüya meleğine, o kulunu uyarmak ve kendine gelmesini sağlamak üzere uyarıcı rüyalar göstermesini emir buyurur. O kişi de gördüğü o uyarıcı rüya üzerine kendine çekidüzen verir, tevbe ve istiğfar ederek Allah’a sığınır, kulluk hizmetlerini yerine getirmeye başlar. Kur’an-ı Kerim’in şu ayet-i kerimesi sanki öyle rüya görenlerle ilgilidir:

rüya nedir - islami rüya tabirleri- bilgilendirme rüyaları
rüya nedir – islami rüya tabirleri- bilgilendirme rüyaları

“İnnellâhe, lâ yahfâ aleyhi şey’ün fil erdi ve lâ fis semâ’.”

“Şüphesiz gökte ve yerde hiçbir şey Allah’tan gizli kalmaz.”

3- İLHAM RÜYALARI

Yüce Allah (c.c.), rüya meleğine emir buyurarak kulunun ilham olan o rüyayı görmesini sağlar. Bu vesile ile o kişi rüyasında hacceder, savaşa katılır, Kur’an okur, ibadet ve tâatta bulunur, zikir yapar, zekât ve sadaka verir, namaz kılar, oruç tutar, daha başka nice din ve hayır hizmetlerinde bulunur. Böyle rüyalar, Yüce Allah’ın kuluna ihsan buyurduğu ilham rüyalarıdır. Böyle rüyaları gören kimse ibadet ve kulluk hizmetlerini daha da artırmalıdır. Günah işlememek için de âzami dikkat göstermeli, tevbe ve istiğfar etmeyi ihmal etmemeli, her zaman ve her hususta Allah’tan yardım dilemelidir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de buyuruluyor:

dini rüya tabirleri - bilgilendirme rüyalar
dini rüya tabirleri – bilgilendirme rüyalar

“…Ve tûbû ilallâhi cemiy’an eyyühel mü’minûne…”

“…Ey mü’minler! Saâdete ermeniz için hepiniz tevbe ederek Allah’ın hükmüne dönün.”

4- GERÇEK DIŞI RÜYALAR

Gerçek dışı rüyalar üç kısma ayrılır. Bunlar şu üç çeşit uyku içerisinde görülen rüyalardır:

1. Himmet uykusu içinde görülen rüyalar.

2. İllet uykusu içinde görülen rüyalar.

3. Şeytan uykusu içinde görülen rüyalar.

Sıkıntılı bir şekilde yatağına yatıp uyuyan bir kimsenin uykusuna “himmet uykusu” adı verilir. Böyle bir uyku içerisinde görülen rüyanın gerçekle bir ilgisi yoktur. İllet uykusu, hasta bir kimsenin uykusuna verilen isimdir. Hastalıklı bir kimse çoğu zaman yatakta olduğu için sıkça ve çeşitli rüyalar görmektedir. Hastalık halinde görülen rüyalar gerçek dışıdır. Şeytan uykusunda ise kişi rüyasında ruhsal varlıklar görüp onlarla sarmaşdolaş olur. Hatta o derece yakınlık, olur ki, sonunda gusletmek gerekir. Böyle rüyaların da gerçek rüya ile bir ilgisi yoktur. Yüce Allah bu hususta şöyle buyuruyor:

“…vemâ nahnü bi te’vîli’l-ahlâmi bi âlimin.”

“…bir takım karışık rüyalar: Biz böyle rüyaların yorumunu bilmeyiz” dediler.”


6 thoughts on “Rüya Nedir? Rüya Çeşitleri, Türleri ve Anlamları”

  1. Rüyada sattığımız evde oturan ailenin evine silahla ateş açmıştı birisi yan komşununda evi zarar görmüştü oturulacak gibi değildi evi 70.000tlye satıyordu afiş asmıstı duvarına bende alalım diyordum evi geri babam yok dedi.

    Reply
    • Bilinmeyen Kardeşim Sizin Bu Rüyanızın Yorumu Şöyle : Hayırlı işlerde ön saflarda bulunmaya, güçlükleri kolaylaştırmaya, kolaylıkla elde edilecek rızka, bol geçime işarettir…

  2. Rüyamda sattığımız evde oturan ailenin evine silahla ateş açmıştı birisi yan komşununda evi zarar görmüştü oturulacak gibi değildi

    Reply
    • Bilinmeyen Kardeşim Sizin Bu Rüyanız Daha Önceden Yorumlanmıştır Anlayışınız İçin Teşekkür Ederim İyi Günler Dilerim…

  3. rüyamda arkadaşımla oturduğum evin penceresinden içeriye siyah bir kuş girdi.dolaştı biraz sonra farkettim ki kuşun kafası keldir.biraz evin içinde dolaştı.sonra suda yaşayan bir kuşa dönüştü .yakalamaya çalıştım evin içinden dışarı kaçtı.acaba anlamı nedir

    Reply
    • ysf kardeşim rüyanın yorumu şöyle : Üzüntülerden ve dertlerden kurtulacağınıza,kötülüğe,şiddete,derdinize derman bulacağınıza,insanlarla ve dünyayla iletişiminizde sorunların olduğuna işarettir.Ön yargı ve kuşku hayatınızda büyük yer almakta ve bu nedenle’de zaman zaman hayal kırıklıkları yaşamaktasınız.Evleneceğinize,mahkeme ile bir işinizin olacağına,mutluluğa,berekete işaret eder…

Leave a Comment